10× více produktů za nejlepší ceny
10× více produktů za nejlepší ceny
Záruka: 24 měsíců (IČ 24 měsíců) Kód: 35900166

Čajová zahrada China Yunnan Black FOP - černý čaj, Varianta: černý čaj 90g

Čajová zahrada China Yunnan Black FOP - černý čaj, Varianta: černý čaj 90g

Partnerský prodej - cenu dopravy určuje partner
China Yunnan FOP je kvalitní, středně silný černý čaj z jihozápadní Číny. Tento jedinečný čaj se vyznačuje lehce nasládlou chutí a zemitě dřevitou vůní. Jak správně připravit sypaný čaj? Požadované množství čajových lístků zalijte vodou o teplotě mezi 95 a 100°C a nechte dvě až tři minuty louhovat. Celý popis
169 Kč
Zboží od: Čajová zahrada
169 Kč
Získejte dopravu ZDARMA se
u zásilek od 299 Kč
S novou kartou za

5.6.2024 na výdejním místě
5.6.2024 - 6.6.2024 na vaší adrese

Popis

Čínské černé čaje


Čína sice není se sedmi sty tisíci tunami ročně největším producentem čaje, ale v celkovém součtu zaujímají zdejší čajové plantáže největší plochu na světě. Výborný čaj se tu pěstuje v devatenácti provinciích, v pásmu dlouhém více než dva tisíce kilometrů a několik set kilometrů širokém. K nejslavnějším čajovým oblastem patří provincie S´čchuan Chu-nan, Čet-ťiang, Ťiang-si, Kuang-tung, An-chuej,Jun-nana atd… Jen v posledně jmenované oblasti se vyrábí více než dvě stě druhy čajů.


I když Číňané znali černé čaje s největší pravděpodobností už v 7. stoletï, nijak zvlášť si je neoblíbili, V Číně se černý čaj nazývá chung-čcha – červený čaj. K rozvoji výroby těchto čajů došlo až za panování mandžuské dynastie Čching (1644–1911), protože noví dobyvatelé a vládci Číny je měli raději než čaje zelené a částečně oxidované. O zvýšenou poptávku se však především zasloužil export do Evropy a Ameriky, k němuž v masovém měřítku došlo během 18. století. 


Černý čaj jeho historie a zpracování


Černý čaj (občas také zvaný červený čaj) – přestože tyto plně fermentované čaje nejsou v Číně příliš oblíbeny, jejich hlavní druhy jsou mistrovskými díly. I levnější sorty nás příjemně překvapí pěkným vzhledem, svědčícím o dokonale provedené sklizni a zpracování čaje. Některé čaje z této skupiny se vyrábějí pouhých padesát let (např. čaj Yunnan) zatímco jiné jsou známy od 17. století. Nicméně je nutno předpokládat, že tento typ čaje je Číňanům znám přinejmenším stejně dlouho jako vícenásobně fermentované čaje typu Pu Erh, (tj. zhruba od 7. století n. l.), ale patrně jim příliš nelahodil.


Černý čaj je, jak již bylo zmíněno, fermentovaný a oolong je polo-fermentovaný. Po sklizni se listy nechají „zvadnout“, tedy částečně usušit, a to podle stylu buď na slunci, nebo ve stínu. Pokud lístky nejsou částečně vysušeny, nelze je svinout. Enzymatické procesy probíhají pravé během tohoto vadnutí. Nejlepší čaje jsou proto ty, u kterých vadnutí proběhne díky suchému počasí během několika hodin. „Deštivé čaje“, které vadnou pomaleji, nejsou tak oblíbené. 


Když jsou svinuty, jsou čajové lístky rozprostřeny na vlhkém a studeném místě k fermentaci, tedy k další oxidaci. Účinky obou fází oxidace se od sebe výrazně liší. Patrně proto, že po svinutí jsou oxidaci vystaveny i další složky listů, například esenciální oleje. Právě proto nesmí být lístky určené k výrobě černého čaje či oolongu před svinutím „usmrceny“, jako je tomu v případě lístků určených pro čaj zelený.